Nips naps ja kynnet leikattu - niin varmaan.

On päiviä, jolloin kynsien leikkaus on sujuu ja päiviä, jolloin se ei meinaa onnistua ollenkaan. Olen päättänyt tehdä kynsien leikkauksesta hieman helpompaa itselleni sekä tuleville pentujen kodeille opettamalla kynsien leikkuusta viikottaisen tavan cornish rex pennuille.



Perjantaina kasvattaja ystäväni Merja (Albergan venäjänsiniset) kävi leikkaamassa pentujen kynsiä, jotta tottuisivat vieraamman ihmisen käsittelyyn ja hienostihan se meni. Lopulta kaikki pennut halusivat syliin, vaikka kynnet olikin jo leikattu. Kiitos vielä Merjalle!

Kynsien leikkuun vaiheet


  • Pentujen totuttaminen kynsien leikkuuseen aloitetaan nukkumaan menon aikoihin, jotta pennut ovat rauhallisia. Painele tassuja ja kynsiä niistä esille useamman kerran. Käy kaikki tassut ja kynnet läpi, aivan kuin leikatessakin.
  • Seuraavaksi kokeillaan saksilla kynsiä. Ensin voi vain napauttaa kynttä saksen kärjillä ja antaa pennun rauhassa haistella saksia. Ennen varsinaisen leikkauksen aloittamista on pentuja hyvä leikittää tarpeeksi, jotta ylimääräinen energia saadaan käytettyä.
  • Kynsiä voi leikata, jos leikattavaa on ja pentu antaa nätisti sylissä niitä leikata. Jos ei anna, niin totuttamista pelkkien saksien läsnäoloon, kynsien naputteluun ja tassujen painelemiseen on hyvä jatkaa. Kynsi tulee leikata niin, ettei kynnen vaaleanpunainen ydin leikkaannu. Katkaistaan siis vain terävä kärki kynsistä.
  • Käy aina läpi kaikki tassut ja kynnet, jos mahdollista. Jos kissa ei pysy rauhallisena, voi leikkaamisen keskeyttää, kunnes kissa rauhoittuu, mutta pidä kuitenkin kissaa sylissä koko ajan. Näin kissa oppii, että kynsien leikkuu tehdään kerralla ja rauhallisena se sujuu nopeasti.
  • Lopuksi tietysti se ansaittu makupala kissalle kynsienleikkuun päätyttyä. Esimerkiksi Orijenin kylmäkuivatut makupalat kissalle! 
Näillä keinoilla myös pentujemme kynsiä leikataan.


Näin hienosti sujuu löytöeläinkodista oman kotinsa löytäneen Anissan kynsien leikkuu, kun sitä on pienestä pitäen siihen totutettu.


Tässä Mustin ja Mirrin videossa on myös hyviä vinkkejä kissan kynsien leikkaamiseen.

Aikaa ja kärsivällisyyttä kynsien säännöllinen leikkaaminen alussa tarvitsee, mutta se maksaa itsensä varmasti takaisin, kun kissa on aikuinen ja leikkaaminen sujuu leikiten!


Kommentit

Luetuimmat blogitekstit